Statyn med Nils Ferlin som sitter på en bänk vid Skillerälven i centrala Filipstad. Statyn är av brons och skapad av K.G Bejemark. Statyn med Nils Ferlin som sitter på en bänk vid Skillerälven i centrala Filipstad. Statyn är av brons och skapad av K.G Bejemark.

Filipstad

Filipstad förknippas bl a med poeten
Nils Ferlin, uppfinnaren John Ericsson
och WASA bröd.

I området fanns stora naturrikedomar
och när gruvindustrin fick ett uppsving
på 1700-talet växte Filipstad fram.

Vid Kalhyttans sport- och friluftsområde
finns fantastiska möjligheter året runt.

visit Filipstad
Kalhyttan

Foto : Lars Brander

Från utsiktstornet på Storhöjden har man en magnifik utsikt över Filipstad med omgivande bygd. I mitten av bilden syns Wasabröds fabriken, som bakar vårt knäckebröd.

Klicka på bilderna för att göra dom större.
Stäng den förstorade bilden genom att klicka utanför bilden.

Ärepelaren på torget i Filipstad är en hyllning till arbetet. Reliefer på pelaren visar den lokala industrihistorien. Skulpturen skapades av den danske bildhuggaren Erik Brandt.
Kvarntuppen - Skulptur av den kände plåt- och träskulptören Sivert Rapp.
Museet Kvarnen - Nils Ferlin museet och konstgalleri.
Trubaduren och historieberättaren Gunde Johansson. Skulpturen som står i Filipstad är skapad av konstnären Henny Kortonoeven.
John Ericsson Mausoleet på östra kyrkogården i Filipstad. Enligt sin önskan jordades John Ericsson på svensk mark, i detta gravkapell. John Ericsson uppfann bl a solmaskinen, propellern och pansarbåten Monitor, som hjälpte Nordstaterna att vinna det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet.